SLO  |  ENG
Follow us on Facebook

KRAJINSKI PARK LOGARSKA DOLINA

Krajinski park Logarska dolina

Površina: 2.431 ha

Leto ustanovitve: 1987

Ustanovitelj:
Občina Mozirje

Uprava:
Občina Solčava

Naravni pomen:
43  naravnih vrednot, park je v celoti ekološko pomembno območje, del območje Natura 2000

Mednarodni pomen:
Prva nagrada v kategoriji zavarovanih območij na mednarodnem natečaju CIPRA – Prihodnost v Alpah 2005 / EDEN 2009 – Solčavska

KONTAKT:

Občina Solčava
TIC Logarska dolina

Logarska dolina 9
3335 Solčava

+ 386 (0)3 838 90 04

[email protected]

www.logarska-dolina.si


Krajinski park Logarska dolina

Značilen pogled na Logarsko dolino

Mnogi priznavajo, da je Logarska dolina, ki se zajeda v osrčje Kamniško-Savinjskih Alp, ena najlepših ledeniških dolin v celotni alpski verigi. Ledenik je preoblikoval 9 km dolgo in do 500 m široko dolino, ki je bila zaradi številnih naravnih in kulturnih znamenitosti leta 1987 razglašena za krajinski park.

92 m visok slap Rinka
Tematska pot Pot po Logarski
Kapela Kristusa Kralja
Izvir Črne – drugi izvir Savinje
Plesnikov brest
Logarska dolina v objemu Kamniško-Savinjskih Alp

Krajinski park poleg doline zajema še venec več kot 2.000 m visokih vrhov (Krofička, Ojstrica, Planjava, Brana, Turska gora, Rinke …), ki objemajo to slikovito alpsko oazo. Dolina je razdeljena na tri dele. Zgornji del (Kot) je poraščen z gozdom, za srednji (Plest) in spodnji del (Log) pa je značilna travnata ravnica z mogočnimi drevesi.

Dolina je tektonskega nastanka, ki so jo dokončno izoblikovali ledeniki. Posledice naravnih procesov so na razmeroma majhnem prostoru številne naravne zanimivosti kot so slapovi (20), vršaji, naravna okna, kraška jama, zijalke, skalni osamelci, melišča in ledeniški balvani. Nad zatrepom doline pod ledeniško amfiteatralno krnico Okrešelj izvira Savinja, najdaljša slovenska reka z izvirom in izlivom na slovenskem ozemlju.

Kot zrcalo ugodnih življenjskih razmer slikovitost naravnega parka dopolnjujejo pestro rastlinstvo, živalstvo in habitatni tipi. Na meliščih in skalnatih pobočjih Logarske doline lahko občudujete številne ogrožene in zavarovane gorske cvetice, kot so lepi čeveljc, Zoisova zvončnica, planika, kranjska lilija, avrikelj, kamniška murka in druge. Iz živalskega sveta pa med drugim naletimo na gamsa, kozoroga, ruševca, divjega petelina, sokola selca, tukaj pa gnezdi tudi planinski orel.

več...

 
Podjetje za razvoj
Logarske doline

Logarska dolina 9
3335 Solčava

Krajinski park Logarska dolina

 

ZANIMIVOSTI
  • Zaradi izjemne narave in naravnih pojavov na Okrešlju so na pobudo Savinjske podružnice Slovenskega planinskega društva že leta 1931 želeli ustanovili Narodni park Okrešelj, vendar zaradi 2. sv. vojne uradne razglasitve ni bilo.
  • Na robu krnice Okrešelj že od leta 1876 stoji planinski dom, poimenovan po raziskovalcu alpskega sveta Johannesu Frischaufu.
  • Mimo Logarske doline poteka slikovita panoramska cesta, ki se preko Matkovega kota vije po južnem pobočju Olševe do Solčave.
  • V strmem skalnatem pobočju Olševe najdemo znamenito arheološko najdišče Potočka zijalka z ostanki medveda ter naselitve človeka iz mlajšega paleolitika.
  • Logarska dolina je ena iz niza treh ledeniško preoblikovanih dolin v povirju Savinje. Na jugu meji na Robanov kot, na severu pa na Matkov kot.

AKTIVNOSTI

  • Tematska pot
  • Opazovanje ptic
  • Kopanje

NAMIGI ZA IZLET

KJE JESTI

KJE SPATI

go to the top