SLO  |  ENG
Follow us on Facebook

Okrogle obletnice letos obeležuje tudi pet zavarovanih območij po državi

10.02.2021

Ljubljana, 05. februarja (STA) - Tako kot Slovenija okrogle obletnice letos obeležuje tudi pet zavarovanih območij po državi. 60 let je tako od ustanovitve Triglavskega narodnega parka, 40 let obeležuje Kozjanski park, 25 let Park Škocjanske jame, 20 let Krajinski park Sečoveljske soline in 10 let Krajinski park Radensko polje, so sporočili z ministrstva za okolje in prostor.***

Na ministrstvu so ob tej priložnosti spomnili, da zavarovana območja v Sloveniji zajemajo 2701 kvadratnih metrov, kar je 13,3 odstotka ozemlja države, in da imajo prizadevanja za varovanje tistih območij narave, kjer so strnjena največja bogastva in lepote narave, v Sloveniji že dolgo zgodovino. 

Leta 1961 je bil tako razglašen Triglavski narodni park, saj je Ljudska skupščina Slovenije takrat sprejela odlok o razglasitvi Doline Triglavskih jezer za narodni park.

Leta 1981 je bilo januarja na Kozjanskem vzpostavljeno zavarovano območje današnjega regijskega parka. Park je bil ustanovljen z zakonom o spominskem parku Trebče za varovanje tamkajšnje kulturne in naravne dediščine in pozneje preimenovan v Kozjanski park. Maja tega leta je bil sprejet tudi prvi zakon o Triglavskem narodnem parku, ki je zavarovano območje razširil na skoraj celotne Julijske Alpe.

Leta 1986 so postale Škocjanske jame del svetovne dediščine pod zaščito Unesca, leta 1996 pa je Škocjanske jame in njihovo vplivno območje država zavarovala z zakonom, ustanovljen pa je bil Park Škocjanske jame.

Leta 2001 je vlada določila območje Krajinskega parka Sečoveljske soline, leta 2011 pa je vlada sprejela še predpis, s katerim je bil zavarovan Krajinski park Radensko polje pri Grosupljem.

Pred 20 leti je nastala tudi Skupnost naravnih parkov Slovenije, ki danes združuje 15 upravljavcev zavarovanih območij. Povezuje jih skupni interes ohranjanja narave, zagotavljanja ravnovesja med učinkovitim varovanjem narave, kulturnega izročila in na drugi strani različnih dejavnosti znotraj zavarovanih območij, so zapisali na okoljskem ministrstvu.

Tam pravijo, da si prizadevajo za varovanje okolja in spodbujanje razvoja, zato da država sedanjim in prihodnjim generacijam omogoči zdravo in kakovostno življenje. Varstvo okolja in narave je, kot pojasnjujejo, široko in multidisciplinarno področje, sestavlja pa ga mozaik številnih politik in prizadevanj na različnih področjih. "Samo povezovanje razvojnih, naprednih politik številnih področij lahko omogoči učinkovito varovanje okolja in narave," so prepričani na ministrstvu.


go to the top