Čebelnjak

PRIREDITVE V NARAVNIH PARKIH

Dogodki in prireditve z občutkom za pristno, lokalno, kvalitetno… nas bogatijo! Postanite del navdihujočih doživetij in prijetnega druženja, pridružite se nam ob praznovanjih. Vrednost narave je neizmerna in z njo povezana dediščina brezčasna. Spoznajmo in poudarjajmo vrednost bivanja v sožitju z naravo, posredujmo naše vrednote prijateljem in zanamcem. Naj bodo doživetja ob dogodkih v naravnih parkih razkritje in navdih za polnost življenja.7. tradicionalna košnja na Lisci

Družaben dogodek za kosce, grabljice in obiskovalce.
14. julij 2018 od 15.30
Razbor pod Lisco

»Prijazno vabimo, da se nam pridružite in pridete pogledat, kako se je trava kosila nekoč, ko še niso brnele kosilnice in ko se je namesto hrumenja traktorjev slišalo švistanje in klepanje kos, smeh in pesem. Mlajšim bo to morda novo doživetje, starejšim, ki so takšne košnje nekoč tudi doživljali, pa bo to možnost obuditve spominov na nekdanje dni, ko je življenje potekalo drugače, počasneje, družabno in pristno z naravo,« sporočajo organizatorji in dodajajo: »Dobrodošli!«

Pred dobrim desetletjem je v Henini pri Polani zaživela ideja o košnji na Lisci na tradicionalen način, ki jo je na svoji kmetiji organiziral Milan Volavšek. Iz enega sicer težjih poletnih opravil na kmetiji je osnoval temelje družabnega dogodka in povabil kosce, ki so poleg znanja opravila tudi vedro zapeli. Navdušenje nad dogodkom je spodbudilo Kulturno, športno in turistično društvo (KŠTD) Razbor, da je pred sedmimi leti pristopilo k razširitvi ideje in pripravi tovrstnega dogodka na Lisci, ki je danes postal široko poznan in vsako leto tudi odlično obiskan.

Prikaz tradicionalne košnje in spravila sena na najvišje ležečih travnikih v Posavski regiji. Na vrhu 948m visoke Lisce.

Družaben dogodek za kosce, grabljice in obiskovalce.

Kozjanski park sodeluje z razstavo o rastlinskem in živalskem svetu Lisce, ki si jo boste lahko ogledali med 15:00 in 20:00 uro.

Razstava, ocenjevanje in pokušina jabolčnikov

Kako lahko sodelujete? Vsak pridelovalec jabolčnika prinese 3 litre jabolčnika v treh neoznačenih steklenicah po 1 liter. Vzorce prinesite na dan prireditve, to je 14.7.2018, med 12:00 in 14:00 na osrednji prireditveni prostor. Vsak sodelujoči prejme simbolično nagrado.
Kontakt za sodelovanje:
Turistično društvo Boštanj ob Savi (Aleš Germovšek, tel: 031 655 936; [email protected])

Razstava, ocenjevanje in pokušina ocvirkove potice ter ocvirkove puhle

Kako lahko sodelujete? Svojo ocvirkovo potico ali ocvirkovo puhlo prinesite na Lisco v soboto, 14.7.2018, med 12:00 in 14:00 uro, kjer bomo na prireditvenem prostoru namenili osrednji prostor za vse te domače dobrote. Vsak sodelujoči prejme simbolično nagrado. 
Kontakt za sodelovanje: ga. Majda Jazbec (041 715 949; [email protected]), ga. Olga Lužar (041 940 077; [email protected]).

 

Preberite več...