SLO  |  ENG
Sledite nam na Facebooku

PRIREDITVE V NARAVNIH PARKIH

Folklorna skupina Tešanovci & Künštni Prleki

Poletje v Moravskih Toplicah 2023 - Četrtkovi kulturni večeri
13. julij 2023 ob 19.30
Oder v središču Moravskih Toplic

Folklorna skupina Tešanovci

Folklorna plesi ob ljudski glasbi - Folklorna skupina KTD Male Rijtar Tešanovci
Ljubezen in spoštovanje ljudske plesne dediščine negujejo člani folklornih skupin v okolici Moravskih Toplic in to plesno dediščino radi prikazujejo. Napovedujemo etno večer s folklornimi plesi ob ljudski glasbi z nastopom Folklorne skupine KTD Male Rijtar Tešanovci, ki zvesto prenaša tradicijo standardnih prekmurskih folklornih plesov.

 

Künštni Prleki

Člani etnološko kulturnega društva Künštni Prleki se od vsega začetka delovanja trudijo ohraniti in negovati bogato kulturno dediščino Prlekije, ljudsko izročilo in pristna narečja.

Zamisel o druščini Prlekov in Prlečk pod imenom Künštni Prleki je nastala v zimskem času leta 2006 v glavah Milana Beleca in Nandeka Šefa. Na njuno pobudo je leta 2008 bilo ustanovljeno Etnološko kulturno društvo Künštni Prleki in potem še istega leta tudi ustanovljena Republika Prlekija.
Osnovno poslanstvo društva je bilo predvsem v oživitvi starih prleških navad in običajev ter druženje dobro mislečih ljudi ob najrazličnejših priložnostih. Kmalu je v društvu začela delovati skupina muzikantov s pevci, ki so ob priložnostih zagodli in zapeli.
Avgusta leta 2008 je bila na pobudo Künštnih Prlekov uradno ustanovljena Republika Prlekija z vsem kar sodi zraven. Imajo enega predsednika in enega ministra za vse resorje, zastavo, himno (uradna himna je Železnodverska ansambla Alojza Grnjaka), od leta 2012 potne liste, nekaj časa so imeli tudi vinjete, denar in prleške cajtinge. Imajo svoji ambasadi v Kranju in za države nekdanje domovine v Sremskih Karlovcih v Srbiji (od leta 2013).

Künštni Prleki so oktobra 2018 sklenili pobratenje z vodstvom Svobodnega belokranjskega ozemlja ter leto kasneje še z Neodvisno anarhično Republiko Škofi na Primorskem.
Künštni Prleki se udeležujejo kulturnih in turističnih prireditev po domovini in v tujini, kjer nastopajo z igranjem na etno instrumente ter prepevajo zlasti narodne in ljudske pesmi. Znotraj skupine deluje tudi recitacijsko-literarno-dramska skupina, ki skrbi za skeče in humor.

na vrh strani