SLO  |  ENG
Sledite nam na Facebooku

PRIREDITVE V NARAVNIH PARKIH

Razstava Porcelan Catbriyur Pariz-Goričko

3. marec - 30. november
Razstavni prostor gradu Grad

Razstavni prostor gradu Grad (odpiralni čas in vstopnina)

Avtorja razstave: Katja Jurgec Bricman in Jure Bricman

Avtorja sta o razstavi zapisala naslednje: 

Dragi ljubitelji porcelana.
Zgodovina izdelave porcelana v Evropi sega v začetke baroka in kasneje rokokoja. To je pustilo neizbrisne posledice v dojemanju in oblikovanju tega žlahtnega materiala.Pred vami je samosvoja zgodba o porcelanu CATBRIYUR, ki poskuša na izviren način preintepretirati ustaljene vzorce oblikovanja 1700 letne tehnologije izdelave porcelana.
Avtorja Katja Jurgec Bricman in Jure Bricman v želji po izvirnosti nenehno iščeva neustaljene vzorce umetniškega izražanja. Zaradi visokih temperatur pri žganju porcelan ne prenese vsake umetniške ideje,saj so oblike izpostavljene dramatičnim fizikalnim zakonitostim in je zato treba poiskati estetske rešitve, ki rešujejo ta problem.
Za pariško galerijo Catbriyur sva tokrat našla navdih v gotiki, (NotreDame) ki se je veličastno spoprijela s podobnim problemom in ji je navkljub tehnološkim omejtitvam časa kot prvemu višku evropske kulture uspelo premagati gravitacijo in seči v nebo. Tako boste na najinih skodelicah videli značilne robove, ki pomagajo zdržati sile težnosti in ki dajejo oblikovanju catbriyur izvirno estetiko. Ročaji pa so navdih okolja iz katerega izhajava in kulturne dediščine Slovenije. Celotna galerija je izdelana kot umetniški projekt iz porcelana, stoli, miza, vitrine, omare, oltar, ki kljub pregovorni krhkosti porcelana kljubujejo težnosti in služijo večnamenski funkcionalnosti. Ta druga po vrsti galerja Porcelain Catbriyur je bila odprta od marca 2005 do 31.5.2010, v ulici Rue du Vertbois 11, 75003 (tretji pariški okoliš) ko smo jo zaradi svetovne finančne krize bili primorani zapreti.

na vrh strani