V Krajinskem parku Sečoveljske soline na območju Fontanigge – Muzej solinarstva vas vabimo, da se udeležite kulinarčnega dogodka. V sklopu projekta Solinarska kulinarika bomo pripravili predstavitev in prikaz priprave »bigolov« - testenin, ki so jih običajno pripravljali kar doma.
Program:
Vhod na območje Muzeja solinarstva v Krajinskem parku Sečoveljske soline se nahaja na mejnem območju mejnega prehoda Sečovlje med Republiko Slovenijo in Republiko Hrvaško. Do Muzeja solinarstva bo mogoče priti peš, s kolesom ali po predhodnem dogovoru tudi s prevozom.
Vstop v park je prost.
Obiskovalce dogodka prosimo, da upoštevajo vse trenutno veljavne varnostne ukrepe.
10.30 Pozdrav in dobrodošlica
10.45 Prikaz priprave domačih testenin "bigoli"
11.00 Voden ogled
11.15 Pedagoška otroška delavnica
V sklopu sodelovanja Samoupravne skupnosti italijanske narodnosti Piran s Skupnostjo Italijanov »Giuseppe Tartini« Piran, Zavodom za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Pomorskim muzejem »Sergej Mašera« Piran, upravljavcem Krajinskega parka Sečoveljske soline, podjetjem Soline d.o.o. in Javnim zavodom Krajinski park Strunjan smo pripravili projekt na temo solinarske kulinarike.
Projekt poleg preučevanja in predstavitve vključuje tudi samo pripravo tradicionalnih solinarskih jedi.
S predstavitvijo solinarske kulinarike, značilnih jedi, ki so bila pomemben del življenja in dela v piranskih solinah, želimo prispevati k spoznavanju, vrednotenju, varovanju in ohranjanju še vedno žive solinarske dediščine.
Projekt, katerega cilj je varovanje in oživljanje pomembne dediščine našega okolja, je nastal po zaslugi sodelovanja, povezovanja in vzajemnega spoštovanja vseh udeleženih ustanov. Ob zaključku projekta bo izšel kuharski priročnik s tradicionalnimi recepti jedi, ki smo jih pripravljali na delavnicah.
Organizator:
Fulvia Zudič,email: [email protected]
Comunità autogestita della nazionalità Italiana di Pirano CAN
Samoupravna skupnost italijanske narodnosti Piran SSIN