V strunjanskih nasadih raste avtohtona, kulinarično slastna, zdravilna, a premalo znana istrska artičoka. Ta ima v slovenski Istri celo daljšo tradicijo kot kaki, saj jo v Strunjanu poznajo še iz časov pred Beneško republiko. Raste na sončnih legah, ki jih tukaj res ne manjka. Rada ima toploto in mesec maj je njena sezona. Je vijoličasto zelene barve, od običajne artičoke je nekoliko manjša, predvsem pa bolj okusna in prav zato je pri gurmanih tako zelo cenjena.
Kot zdravilno rastlino so artičoko začeli uporabljati šele v 20. stoletju, seznam jedi, ki se jih lahko pripravi iz te sredozemske rastline pa je še dandanes dolg: solate, vložene artičoke, artičoke kot dodatek k mesnim omakam, testeninam, picam … artičoka dopušča domišljiji prosto pot.
PROGRAM
Sobota, 24. maj 2025
10:00 - 17:00: Tržnica artičok na strunjanski tržnici (v primeru slabega vremena odpade)
10:00 - 20:00: Kulinarične dobrote na:
10:00 - 11:00: Brezplačno vodenje po strunjanski kulturni krajini (Zbirno mesto pri Strunjanski tržnici – v primeru slabega vremena odpade)
10:00 - 12:00: Likovne delavnice Skupnosti Italijanov Giuseppe Tartini Piran na izletniški kmetiji Giassi-Žagar
12:00: Vodeni ogledi nasadov artičok na izletniški kmetiji Giassi-Žagar z degustacijo (Cena: 7 EUR)
Nedelja, 25. maj 2025
10:00 - 17:00: Tržnica artičok na strunjanski tržnici (v primeru slabega vremena odpade)
10:00 - 20:00: Kulinarične dobrote na vseh zgoraj omenjenih lokacijah
10:00 - 12:00: Ustvarjalne delavnice za otroke pri Strunjanski tržnici (v primeru slabega vremena odpade)
10:00 - 12:00: Likovne delavnice Skupnosti Italijanov Giuseppe Tartini Piran
12:00: Vodeni ogledi nasadov artičok z degustacijo (Cena: 7 EUR)