PRIREDITVE V NARAVNIH PARKIH

Naravoversko izročilo Rakovega Škocjana

19. tematski vikend - Krožni sprehod z Mitjem Fajdigo
25. avgust 2019 ob 9.30
Hotel Rakov Škocjan

Ljudje so bivali v rakovi dolini že od zadnje ledene dobe. Štiriletno raziskovanje naravoverskih ostalin v RŠ je razkrilo, da so njegovi praprebivalci s pridom koristili nevidne naravne sile.

Voda občasno poplavlja dolino zelo visoko, a kljub temu rečica Rak poleti dostikrat presahne. V davnini pa so bile vremenske razmere v rakovi dolini še dosti hujše; po zadnji ledeni dobi so nekaj tisočletij zdržema vladale nadpovprečne letne temperature – bile so za 2-4 °C višje od sedanjih. 

Za prvo silo je praprebivalci doline reševal nepresušni studenec Prunkovec, sicer pa so v krajinskem svetišču klicali dež. S pomočjo nevidnih naravnih sil so si lajšali življenje tudi pri prastarem dvojnem hrastu. Več med ogledom.

Na krožnem pohodu po dolini, ki bo delno potekal po cesti in delno po naravoslovni učni poti, si boste ogledali hrast ob cesti z označenima najvišjima poplavnima vodostajema, prastari hrast nad rečico Rak, njegovo drugačnost in naravoverski pomen, nepresušni izvir Prunkovec in izvedeli mnogo zanimivosti o skalnatem ovalu, naravoverskem krajinskem svetišču, ki je stalo pri hotelu Rakov Škocjan.

Ogled se začne v nedeljo, 25. avgusta, ob 9:30 pri Hotelu Rakov Škocjan in traja približno tri ure.

Vodi: Mitja Fajdiga, TD Rakek

Udeležba je brezplačna, zaradi lažje organizacije pa so zaželene predhodne prijave do petka, 23. 8., na [email protected] ali na 01 709 36 36.