PRIREDITVE V NARAVNIH PARKIH

Pust v Cerknici: Debeli četrtek

28. februar 2019 ob 16.00
Pred kulturnim domom Cerknica

Žaganje babe, ob 16.00

Pred kulturnim domom Cerknica
Slavnostna otvoritev pustnih prireditev, prevzem oblasti

Otvoritev razstave, ob 17.00
Pred galerijo Krpan
Slavnostna otvoritev pustne razstave, ki bo v pustnem tednu na ogled v galeriji Krpan


Žaganje babe

O izjemnem pomenu cerkniškega pustovanja nam veliko pove odločitev slovenskega košarkarskega dragulja Luke Dončiča, da bo okroglih dvajset let dopolnil prav na dan, ko bomo v Cerknici Butalci prežagali babo, prevzeli oblast in začeli s pustnim rajanjem.

Debeli četrtek, letos zadnji februarski dan, je dan, ko bomo Butalci organizirali revolucionarni prevzem oblasti. Po pravilih, seveda, ne tako revolucionarno, kot bi si morda kdo mislil glede na prvi stavek. To bo bolj slavnostna otvoritev pustnih prireditev ob glasbeni spremljavi in obeh županih, ki si izmenjata oblast, ampak “Revolucionarni prevzem oblasti” se bolje bere.

Povabili bomo župana Cerknice, ki nam bo, upamo vsaj, znova predal oblast. To bo v svoje žuljave roke vzel Župan Butalski in skrbno pazil nanjo cel teden. Razen, če ne.

Oblasti se pri nas ne da prevzeti brez žaganja babe, ki pa ni čisto prava baba, ampak lesen hlod. Žaganje je pa čisto pravo. Na ta način simbolično odžagamo, kar je odžagati treba in skočimo iz dopustnega v pustni čas. To je čas, ko nam nič več ne manjka do pusta, a si vseeno vzamemo nekaj dopusta.

Žaganje babe je sicer grozovito dejanje. In kot grozovitemu dejanju pritiče, moramo poskrbeti, da bo zraven še glasbena spremljava, prav tako grozovita.

 

Zakaj se babo žaga, sicer že vsi veste, ma vseeno na to stran spada obrazložitev žaganja:

Včasih so mame otroke poslale v mesto, naj gredo gledat, kje žagajo babo. One so imele čas, da so napekle dobrote, otroci pa so se zamotili v iskanju kraja tega grozodejstva. Babe seveda nikjer niso žagali, to je bila le potegavščina, ki je otročad odtegnila od doma, dišečega po ocvirkovki, krofih in pohanju.

Dandanes otrokom ne moreš več prodajati megle. Peciva in ostale hrane imajo dovolj že čez leto, prežaganih bab pa so po televiziji videli že toliko, da jih to zanima ne več pretirano. Zato Butalci ob začetku pustovanja v Cerknici zdaj raje kot »farbamo« mulce prevzamemo oblast, coprnice iz Slivnice prižgejo pustni ogenj, babo prav zares prežagamo (res da leseno, pa kaj – Butalci pravimo: »Bolje lesena kot nobena«), izstrelimo nekaj salv in veselo rajamo! Butalci, coprnice, žabe, polhi in ostale maske veselo vzklikajo novemu Županu in dejstvu, da se je Cerknica spet za en teden spremenila v Butale.