PRIREDITVE V NARAVNIH PARKIH

Janez Ravnik: plodna leta ustvarjanja

Samostojna likovna razstava akad. slikarja, profesorja Janeza Ravnika
14. december 2018 - 12. februar
Center TNP Bohinj, Stara Fužina

Janez Ravnik: plodna leta ustvarjanja

Vabljeni na odprtje razstave likovnih del iz bogatega opusa akademskega slikarja, profesorja Janeza Ravnika. Predstavljena bodo olja in akrili na platnu, perorisbe, akvareli ter kiparska dela.

Doma iz Bohinjske Bistrice in iz družine, ki je bila tudi v preteklih generacijah naklonjena umetnosti in kulturi, se je prof. Janez Ravnik v svojem skoraj 90-letnem življenju in več kot 60-ih letih ustvarjanja kot inovativen in pomemben likovni ustvarjalec zapisal ne le v domače okolje, pač pa tudi na nivoju države in Evrope . Razstava v Sobi z razgledom bohinjskega centra Triglavskega narodnega parka zaradi omejenega prostora ne bo prikazala prereza njegovega ustvarjanja, pač pa bo dala sorojakom in obiskovalcem centra v pokušino nekaj "cukerčkov" bogatega umetnikovega opusa, ki kljub temu, da bo v letu 2019 slavil 90. rojstni dan, ni končan in zaključen - umetniške muze skupaj s čilostjo in bistrino so mu namreč še vedno naklonjene.

Več o akademskem slikarju, profesorju Janezu Ravniku:

Rojen 28. decembra 1929 v Bohinjski Bistrici. Leta 1950 je dokončal Šolo za oblikovanje v Ljubljani. Diplomiral je leta 1955 pri prof. Ž. Hegedušiču na Akademiji za upodabljajočo umetnost v Zagrebu. Od leta 1965 do upokojitve je deloval kot likovni pedagog na OŠ prof. dr. Josipa Plemlja na Bledu. Prvo samostojno razstavo je imel leta 1963, tej pa je sledilo več kot 70 samostojnih razstav in številne skupinske doma in v tujini. Leta 1982 je imel retrospektivno razstavo na Bledu. Je član Zveze društev likovnih umetnikov Slovenije in Likovnega društva Kranj. Za svoja dela je prejel več nagrad, med njimi leta 1974 Linhartovo srebrno plaketo in leta 1979 Prešernovo nagrado gorenjskih občin. Leta 2005 pa mu je Občina Bled podelila naziv častni občan. Mnogo let je bil organizator in pobudnik likovnih razstav, ki so se odvijale v Bohinjski Bistrici in na Bledu, kjer tudi živi in ustvarja.

V Letu 2018 je razstavljal v Kranju, Trzinu, v Pragi, Amsterdamu, Milanu in Londonu.

V kulturnem programu bodo nastopili učenci Glasbene šole Zupan Musik.

Razstava bo v Sobi z razgledom v Centru TNP Bohinj na ogled do 12. februarja 2019.

Vabljeni, da se dogodka udeležite in si razstavo pridete ogledat.

Preberite več...