PRIREDITVE V NARAVNIH PARKIH

Poletni kino na prostem: Sol zemlje (The Salt of the Earth)

17. avgust 2018 ob 20.00
Infocenter Triglavska roža Bled

Poletni kino na prostem: Sol zemlje

Triglavski narodni park v okviru projekta LIFE NATURAVIVA: Biodiverziteta - umetnoswt življenja organizira filmski večer, posvečen pomenu raznolikosti življenja ne le v zavarovanih območjih pač pa na celotnem planetu.

V avditoriju pred Infocentrom Triglavska roža Bled bomoPred Kulturnim domom Stara Fužina v bohinju prikazali večkrat nagrajeni in za oskarja nominirani dokumentarec SOL ZEMLJE (The Salt of the Earth), ki prikazuje življenje in delo Sebastiãa Salgada, enega največjih mojstrov reportažne fotografije, ki sta ga posnela njegov sin Juliano in Wim Wenders, tudi sam fotograf.

Francija/2014/105 min.
Režija: Wim Wenders, Juliano Ribeiro Salgado
Nastopajo: Sebastião Salgado, Wim Wenders, Juliano Ribeiro Salgado, Leila Wanick Salgado, Régis Muller
Žanr: Dokumentarec
Festivali, nagrade: Posebna nagrada žirije, posebna omemba ekumenske žirije – Posebni pogled, Cannes. Cezar za najboljši dokumentarec. Nagrada občinstva – San Sebastián, Tromsø. Nominacija za oskarja za najboljši dokumentarec. Nominacija za nagrado independent spirit za najboljši dokumentarec. Nominacija za Goyevo nagrado za najboljši evropski film. Telluride. Busan. AFI Fest. IDFA, Amsterdam. LIFFe.
Distributer za Slovenijo: Fivia d.o.o.
Slovenski podnapisi

Znameniti brazilski fotograf Sebastião Salgado je zadnjih štirideset let potoval po različnih celinah in v objektiv ujel dogodke, ki so ga globoko zaznamovali: vojne, lakoto in izgnanstvo. Po vseh grozotah, ki jim je bil priča, je zadnja leta upanje spet našel v naravi. Zdaj se posveča okoljevarstvu in odkrivanju neokrnjenih kotičkov sveta, ki jih predstavlja v obsežnem fotografskem projektu, svojem "ljubezenskem pismu planetu".

»Na zdravilno potovanje po svetu je Salgado povabil sina, ki je posnel očeta, kako in kaj fotografira, kako komunicira z živalmi  in ljudmi. Dobil je odgovor, kdo je njegov oče, ko ni fotograf. Postala sta prijatelja. Sin je v nekem trenutku k filmu povabil Wendersa in tudi on je dobil odgovor na svoje vprašanje. Fotografov radikalizem in humanost sta osupljiva, je sporočil. Salgado je trikrat začel svojo življenjsko zgodbo in jo zapustil na fotografijah. Zadnja zbirka ima naslov Geneza. Tako je Sol zemljeveč, kot le film o fotografu in njegovih zgodbah, je film o človeku, ki je zaskrbljen za človeštvo /…/«
– Neva Mužič, RA ARS

Več o filmu z napovednikom

V primeru slabega vremena bo projekcija filma v dvorani Infocentra Triglavska roža Bled.

Projekcija filma Sol zemlje bo tudi 25. 8. ob 20.00 pred Kulturnim domom Stara Fužina v Bohinju.

VABLJENI!

Preberite več...