SLO  |  ENG
Follow us on Facebook
Vrtnica

BOTANIČNI VRTOVI

Slovenski botanični vrtovi, arboretumi in alpinetumi vabijo na čudovite sprehode med živopisnim cvetjem in starodavnimi drevesi. Pomagajo nam, da začnemo svet okrog sebe opazovati z drugimi očmi, z drugačnim zaznavanjem raznovrstnosti barv, oblik, vonjav in izjemne življenjske energije. Spoznajte zanimivosti rastlin v Botaničnih vrtovih v Ljubljani, Mariboru, Sežani ali Pragerskem, v alpskem botaničnem vrtu Juliana v Trenti, v Arboretumu Volčji potok, v Mozirskem gaju, vrtu zdravilnih in aromatičnih rastlin v Žalcu in drugod...Arboretum Volčji potok

Kulturni spomenik državnega pomena
Vrtno arhitekturna dediščina Slovenije
Arboretum je bil l. 1999 zaradi izjemnega kulturnega, krajinskega in zgodovinskega pomena z odlokom razglašen za kulturni spomenik državnega pomena. Po tematskih sklopih so urejene različne vrste rastlinja, vodni motivi in naravno krajinsko okolje. Zaradi velike raznolikosti rastlinskega materiala, zbranega v parku, je pomemben tudi v biotskem in genetskem pogledu. Danes v arboretumu na 85 ha uspeva 3.500 vrst rastlin.
5.636 dreves in grmov
3.500 rastlinskih vrst
 
Lokacija botaničnega vrta

Botanični vrt Univerze v Ljubljani

Rastlinski sistem sredi maja
Ustanova s tradicijo in znanjem od l. 1810
Je najstarejša znanstveno raziskovalna in pedagoška ustanova z neprekinjenim delovanjem od leta 1810. Predstavlja zbirko 5000 različnih rastlinskih vrst iz Slovenije, Evrope in sveta. Vključuje tudi največjo semensko banko avtohtonih rastlinskih vrst v Sloveniji. Vrt je razdeljen v različne tematske enote. Od leta 2008 je zaščiten kot kulturni spomenik državnega pomena. Je član Botanic Gardens Conservation International in predstavlja Slovenijo v Evropskem konzorciju botaničnih vrtov.
Skalnjak in tropski rastlinjak
Kranjski jeglič (Primula carniolica)
 
Lokacija botaničnega vrta

Botanični vrt Univerze v Mariboru

Rozarij in grad Hompoš
Botanični vrt raznolikih zgodb
Čeprav je uradna otvoritev bila l. 2002, sega zgodovina parka že v konec 19. stoletja. Iz tistega časa sta se kot posebnost ohranili dve orjaški sekvoji in ogromen klek. Današnje poslanstvo botaničnega vrta je ohranjanje in varovanje rastlinskih vrst ter gojenje ogroženih rastlin. Botanični vrt omogoča visokošolsko izobraževanje ter obiskovalcem vpogled v naravne, okrasne in uporabne rastline
Sistematsko polje
Echinacea pur. 'Pink Double Delight'
 
Lokacija botaničnega vrta

Mozirski gaj

Cvetenje milijona tulipanov
Park cvetja in etnografske dediščine
Tisoči cvetov spomladi zažarijo v Mozirskem gaju, tisoče barvnih odtenkov se jeseni zliva s šumenjem reke. Na obrežju Savinje že več kot 40 let domačini urejajo izjemno hortikulturno zanimivost – park cvetja, ki so mu postopoma dodali še objekte etnološke dediščine Zgornje Savinjske doline, zeliščni vrt, skalnjak, razgledni stolp in še mnogo drugih zanimivosti. Dogodki preko celega leta v Mozirski gaj privabljajo občudovalce lepega.
Preplet cvetja in okrasnih grmov
Etnološke zbirke
 
Lokacija botaničnega vrta

Botanični vrt Sežana ob vili Mirasasso

Rastlinjak iz leta 1890 kot manjša kopija Schönnbrunskega rastlinjaka na Dunaju
Vrt iz leta 1848
Je v historičnem slogu, ob svoji vili Mirasasso, oblikovala grška trgovska družina Scaramangà iz Trsta, tako da je vanj vnašala rastline, prinesene s popotovanj po celem svetu. Vrt, ki je od leta 1957 last Občine Sežana, z njim pa upravlja KSP d.d. Sežana, se danes razteza na območju 2 hektarjev. Z zbirko, ki šteje preko 170 različnih tujerodnih rastlinskih vrst ter izjemno kulturno zakladnico (z rastlinjakom iz leta 1890 na čelu), je vrt razglašen za naravno vrednoto državnega pomena, vrtnoarhitekturno dediščino ter naravni in kulturni spomenik lokalnega pomena.
Pogled na sinje libanonsko cedro (Cedrus libani ʹGlaucaʹ)
Vrt v spomladansko poletnem času
 
Lokacija botaničnega vrta

Alpski botanični vrt Juliana

Vrt konec maja
Najstarejši alpski botanični vrt na Slovenskem
Juliano je leta 1926 ustanovil tržaški posestnik Albert Bois de Chesne, od leta 1962 pa jo neprekinjeno upravlja Prirodoslovni muzej Slovenije. Že leta 1951 so vrt zavarovali kot spomenik oblikovane narave. Kljub temu, da Juliana sodi med manjše botanične vrtove, v njej uspeva okoli 600 vrst alpskih, predalpskih in kraških rastlin, med njimi tudi številne redke, zavarovane in endemične vrste.
Zoisova zvončica
Julijski mak
 
Lokacija botaničnega vrta
go to the top